Vandaag de dag lijken werkplekken veiliger dan ooit. Veiligheid op de werkvloer is een belangrijk onderwerp geworden. Werkgevers hebben natuurlijk een groot belang bij een veilige werkomgeving voor hun medewerkers.
Ondanks de grote stappen die er gemaakt zijn, gaat het toch nog regelmatig fout op de werkvloer. Ongeluk zit immers in een klein hoekje. In deze blog, vijf veelgemaakte veiligheidsfouten op een rijtje.
1. Te ingewikkelde veiligheidsinstructies
Bij het maken van een beleid om de veiligheid van een bepaald gebied te verbeteren, is het belangrijk om de zaken niet te ingewikkeld te maken. Houd er rekening mee dat de veiligheidsinspanningen door iedereen moeten worden gevolgd. Als ze te complex worden, zullen mensen alleen maar buigen of de regels overtreden.
Dus zorg dat veiligheidsinstructies kort en to the point zijn. Bovendien moeten deze instructies in overeenstemming zijn met gezond verstand, zodat mensen geen moeite hebben om te begrijpen wat ze doen en waarom.
2. Niet schoonmaken
Een van de eenvoudigste maar meest effectieve dingen die je kunt doen om de veiligheid van faciliteiten te verbeteren, is het schoon en georganiseerd houden. Helaas is dit ook een van de meest voorkomende veiligheidsfouten op de werkplek die mensen maken.
Een schone en georganiseerde werkplek helpt om gereedschappen en apparatuur in goede staat te houden (en voorkomt dat ze verloren gaan). Een rommelig werkgebied geeft een verhoogd risico op struikelen en andere ongevallen.
3. Veiligheid van gegevens
Er schuilen niet alleen fysieke gevaren op de werkvloer. Ook wordt er regelmatig slordig omgegaan met privacy gevoelige gegevens. Denk bijvoorbeeld aan personeelsbestanden zomaar bij het oud papier gooien. Zorg er daarom altijd voor dat je vertrouwelijke informatie eerst versnippert en vervolgens in een aparte papiercontainer vertrouwelijk papier gooit.
4. Verwaarlozing van het onderhoud en inspecties van machines
Voor veel bedrijven is het altijd draaiende houden van machines het belangrijkste. Zo lang machines draaien, wordt er geld verdiend. Dit is de reden waarom routinematige machine-inspecties en onderhoud vaak wordt uitgesteld of genegeerd.
Dit kan er echter voor zorgen dat machines onverwacht uitvallen. Machinestoringen zijn een groot probleem voor de productiviteit, maar ze kunnen ook veel veiligheidsproblemen veroorzaken. Elke machine met problemen zal onvoorspelbare prestaties hebben, waardoor alle mensen die met of rond de machine werken in gevaar kunnen komen. Het uitvoeren van regelmatig gepland onderhoud en inspecties is absoluut van cruciaal belang voor de veiligheid op de werkplek.
5. Het belang van onderwijs
Een van de grootste veiligheidsfouten op de werkplek is het als optioneel behandelen van veiligheidseducatie. Hoewel veiligheidseducatie geen direct rendement op investeringen biedt, zijn de voordelen op lange termijn echt onberekenbaar. Van dit type training een prioriteit maken is misschien wel het beste wat een bedrijf kan doen om ongevallen en andere veiligheidsfouten in de toekomst te voorkomen.
Maak dus niet dezelfde fouten!